Kontrabas

Visst har akustiska instrument fått en renässans och i högsta grad kontrabasen! Senast jag var med om samma fenomen var väl ca femton år sedan. Jag har tappat räkningen på de elbassister, äldre och yngre, som längtat till det rena akustiska ljudet och till slut hittat sin kontra. Härligt!

Vilket instrument du än söker, den surrande jazzbasen eller en striktare orkesterbas, kanske jag kan hjälpa dig att finna den. I mitt sortiment finns allt från skolbasar till solistbasar, dessutom hör många av sig för att sälja sin bas. Antalet spelade instrument i lager varierar från tid till annan, så tveka inte med dina frågor om kontrabasar. Du är välkommen att ringa eller skicka E-post!
Här kan du läsa mer om kontrabasen.

Letar i garderoberna

Åter känns det som om garderober och vindsutrymmen töms i jakt på kontrabasar! Titt som tätt kommer kunder med något glasartat i blicken och ber mig att titta på en bas, som de köpt för en rimlig penning. Allt för ofta visar det sig att en hel del måste repareras eller i övrigt åtgärdas för att basen ska bli spelbar. Det blev alltså inte så billigt.
Nåväl... det finns ju alltid en chans att det "dyker upp en riktig pärla", så ha is i magen
och ta dig mödan och tiden att besöka en fackman för ett utlåtande. Hoppet är ju det sista som överger oss!

Helt massiv kontrabas tillverkad i Europa

Under tjugofem år har jag nu ställt upp/injusterat kontrabasar - det blir över 500 st. Kan nog säga vad som är bättre och sämre i basväg!
Det är då väldigt roligt att kunna erbjuda en mycket prisvärd bas daCapoPro från ca 29 000 kr. Du får en kontrabas i massivt granlock och massiv bosnisk flammig lönn i botten/sarger/hals. Greppbrädan är givetvis i ebenholts och stallet är försett med stallskruvar. Strängarna är Spirocore, Helicore eller motsvarande. Uppställningen och injusteringen görs av mig personligen!
NYHET! Nu kan du också lyssna och titta närmare på basen här!

kontrabasMini-bas eller Mikro-bas?

I tabellen nedanför kan du studera specifikationerna på de daCapo basarna som jag sedan 1986 säljer i Norden. De finns nu i fem storlekar för att passa alla storlekar av bassister!
Mer än 500 stycken är sålda sedan dess (klicka för att titta vilka musikskolor som har basarna).
Vill Du titta på hur de tillverkas - gå till daCapo-sidorna.
Vill Du läsa mer noggrant - varsågod!

Ögonbrynshöjd

För att hitta rätt storlek på skolinstrumentet, kan höjden översadel och ögonbryn (pilar) vara en god hjälp. Ta fram tumstocken och studera tabellen över dessa uppgifter vad gäller daCapo basarna. Höjden är mätt på en bas med stackeln inskjuten (fullt utdragen stackel är ca 20 cm).
Specifikationer daCapo
  • lock i massiv gran
  • greppbräda i ebenholts
  • botten i formlimmad femskiktsfanér
  • tysk mekanik i mässing
  • handlackerad
  • färdigbyggd/slutjusterad i min verkstad
daCapo
1/10 1/8 1/4 1/2 3/4
längd tot cm
139 150 160 170 180
ögonbrynshöjd cm
122 131 140 148 155
strängmensur cm
77 85 92 97 103
Fortsätt att läsa om kontrabasen!
Här kan du hämta hem faktablad om kontrabasen.
 
©1998-2015 Stefan Sundberg Fiolbyggarverkstad AB, Skånim, 452 93 Strömstad
Tel 0526-230 67 .:::. E-post:  info@fiolbygg.se